"Bezpieczne Walentynki" 2018

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Środzie Wielkopolskiej (PPIS) informuje, że z okazji obchodów Dnia Świętego Walentego przypadającego 14 lutego, w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki” zorganizowano spotkanie z młodzieżą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej.

W spotkaniu, które odbyło się 07 lutego br., wzięło udział 16 uczniów pierwszej klasy technikum informatycznego. Działania w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki”, prowadzonej pod hasłem „W Walentynki zarażaj miłością, nie zarażaj HIV”, związane były z problematyką HIV/AIDS. Młodzieży przedstawiono w formie prezentacji multimedialnej aktualną wiedzę na temat zagrożeń zdrowotnych, wynikających z możliwych ryzykownych zachowań pod wpływem romantycznej atmosfery, związanej z Walentynkami.

Przedstawiono dane epidemiologiczne dla województwa wielkopolskiego za rok 2017, jak również niezwykle ważne informacje, dotyczące dróg i przebiegu zakażenia wirusem HIV oraz metod diagnostyki. Uczestnicy spotkania otrzymali broszury dotyczące tematyki HIV/AIDS oraz ulotki, zawierające informacje o ośrodkach specjalistycznych udzielających pomocy, wraz z telefonami zaufania.

Na prośbę PPIS, działania w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki” prowadzone były również przez nauczycieli i wychowawców w pozostałych szkołach ponadgimnazjalnych i klasach gimnazjalnych na terenie powiatu średzkiego.

EPIDEMIOLOGIA HIV/AIDS

PUNKTY KONSULTACYJNO - DIAGNOSTYCZNE 2018 r.

27999690 978791025608443 329552733 o

fot. Spotkanie w ramach akcji "Bezpieczne Walentynki"

28079902 978791078941771 1269145239 o

fot. Spotkanie w ramach akcji "Bezpieczne Walentynki"