Światowy Dzień AIDS

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Środzie Wielkopolskiej (PPIS) przypomina, że 1 grudnia 2018 r. na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień AIDS. W związku z tym, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Środzie Wielkopolskiej oraz Starostwo Powiatowe w Środzie Wielkopolskiej organizują XII Powiatową Olimpiadę Wiedzy o AIDS oraz etap powiatowy konkursu wojewódzkiego na krótki film o HIV pt. „Nie daj szansy AIDS”.

PPIS informuje także, że Krajowe Centrum ds. AIDS, w ramach realizacji Krajowego Programu Zwalczania AIDS i Zapobiegania Zakażeniom HIV, kontynuuje kampanię społeczną pod hasłem „Mam czas rozmawiać”.

Grupą docelową kampanii są rodziny wielopokoleniowe, osoby w różnym wieku i z różnymi doświadczeniami życiowymi, których zakażenie HIV i innymi chorobami przenoszonymi drogą płciową może dotyczyć. Nasilenie działań kampanijnych nastąpi na przełomie listopada i grudnia 2018 r., przed Europejskim Tygodniem Testowania i Światowym Dniem AIDS. W związku z powyższym informuje, że w Poznaniu funkcjonuje całoroczny Punkt Konsultacyjno – Diagnostyczny (PKD) prowadzący bezpłatne i anonimowe badania w kierunku HIV.

Całoroczny Punkt Konsultacyjno – Diagnostyczny (PKD)

w Województwie Wielkopolskim

ul. Mickiewicza 5/4, Poznań (punkt pobrań DIAGNOSTYKA)

Telefon informacyjny 730 110 830