Bezpieczne Walentynki - spotkanie z młodzieżą

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Środzie Wielkopolskiej (PPIS) informuje, że z okazji obchodów Dnia Świętego Walentego przypadającego 14 lutego, w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki” zorganizowano spotkanie z młodzieżą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej.

W spotkaniu, które odbyło się 8 lutego br., wzięło udział 21 uczniów pierwszej klasy Branżowej Szkoły Zawodowej w Środzie Wielkopolskiej. Działania w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki”, prowadzonej pod hasłem „W Walentynki zarażaj miłością, nie zarażaj HIV”, związane były z problematyką HIV/AIDS. Przedstawiono młodzieży w formie prezentacji multimedialnej aktualną wiedzę na temat zagrożeń zdrowotnych, wynikających z możliwych ryzykownych zachowań pod wpływem romantycznej atmosfery, związanej z Walentynkami oraz przekazano dane epidemiologiczne dla województwa wielkopolskiego za rok 2018, jak również niezwykle ważne informacje, dotyczące dróg i przebiegu zakażenia wirusem HIV oraz metod diagnostyki. Uczestnicy spotkania otrzymali broszury dotyczące tematyki HIV/AIDS oraz ulotki, zawierające informacje o ośrodkach specjalistycznych udzielających pomocy, wraz z numerami telefonu zaufania.

Na prośbę PPIS, działania w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki” prowadzone są również przez nauczycieli i wychowawców w pozostałych szkołach ponadgimnazjalnych, klasach gimnazjalnych i starszych klasach szkół podstawowych na terenie powiatu średzkiego.

Wykaz punktów konsultacyjno-diagnostycznych w Polsce.

Aktualne dane epidemiologiczne dotyczące HIV/AIDS.

Zdjęcia z pogadanki w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej:

wyklad w centrum ckziu

wyklad w ckziu