Światowy Dzień bez Tytoniu 2019

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Środzie Wielkopolskiej informuje, że Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła hasło na Światowy Dzień bez Tytoniu 2019 Tytoń a zdrowe płuca. W tegorocznej edycji szczególną uwagę zwraca się na rolę zdrowych płuc w kondycji człowieka oraz choroby układu oddechowego, wynikające z palenia tytoniu.

Realizowana akcja to część programu Europy wolnej od dymu tytoniowego, która  została przyjęta na Konferencji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podstawowym celem podejmowanych działań jest  zwrócenie uwagi na aspekty zdrowotne, społeczne, ekonomiczne palenia tytoniu. Dzień ten ma również zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.

Światowy Dzień bez Papierosa został ustanowiony przez WHO ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywołanymi przez palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła oraz trzustki. Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób, z czego ok. 200 mln to kobiety.

Szacuje się, że jeżeli nie zostaną podjęte pilne działania zapobiegawcze, wówczas do 2030 r. palenie tytoniu może doprowadzić do zgonu ponad 8 mln ludzi, z czego 2,5 mln stanowić będą kobiety.

„Nie czekaj i zaplanuj rzucenie palenia już dzisiaj! Świętuj Światowy Dzień bez Papierosa!”.